Bleken

Tanden en kiezen bestaan uit tandbeen (dentine) en glazuur. De kleur en dikte van het tandbeen bepalen voor het grootste deel de kleur van de tand of kies. Deze kleur wordt erfelijk bepaald, maar ook andere zaken spelen een rol. Zo hebben voeding en mondverzorging invloed op de kleur van de tanden. Tanden en kiezen kunnen tijdelijk witter gemaakt worden met bleekbehandelingen. Dit geldt echter niet voor alle verkleuringen. Het is belangrijk uw wensen met de behandelaar te bespreken.

Wanneer kan bleken noodzakelijk zijn?

Bleken is medisch gezien niet nodig. De tandkleur zegt niks over de gezondheid van de tanden. In sommige gevallen kan het ethisch gezien echter wel wenselijk zijn om te bleken. Wanneer de verkleuringen op de tanden en kiezen egaal zijn, kan bleken een oplossing zijn. Het is van belang dat u eerst uw tandarts naar de huidige kleur van uw tanden laat kijken, om te bepalen wat de oorzaak is van de verkleuring. Verder is het van belang dat u geen gaatjes heeft en uw mondhygiëne goed is.

Verantwoord thuisbleken onder begeleiding

Thuisbleken is veilig wanneer u zich door uw tandarts of mondhygiënist laat begeleiden. Tijdens uw eerste afspraak worden afdrukken gemaakt van uw boven- en onderkaak. In het tandtechnisch laboratorium wordt vervolgens een bleeklepel gemaakt. Bij de volgende afspraak krijgt u deze mee, samen met de instructies over het bleekproces. Ook krijgt u de bleekgel mee naar huis. U kunt dan thuis starten met bleken. De bleekmalletjes kunnen hergebruikt worden.

is bleken pijnlijk?
Na de behandeling
Wat zijn de risico’s van bleken?
Wat zijn de kosten van bleken?
Wordt bleken vergoed?