De preventieve tandheelkunde focust zich op het voorkomen van problemen in de mond. Voorkomen is immers beter dan genezen.
Onze tandartsen besteden tijdens de halfjaarlijkse controle aandacht aan preventie. Wanneer er extra tijd en aandacht vereist is, kan het zijn dat u doorgestuurd wordt naar een mondhygiënist. Deze geeft voorlichting over voeding en mondhygiëne en draagt zorg voor het regelmatig verwijderen van plaque en tandsteen. Zo wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan een blijvend gezonde mond.
Wat doet de mondhygiënist?
De mondhygiënist houdt zich bezig met het voorkomen van gaatjes en ontstekingen van het tandvlees. Zij informeert naar uw mondverzorging en eetgewoonten en bekijkt samen met u of er verbetering mogelijk is. Daarnaast verwijdert de mondhygiënist aanslag, tandplak en tandsteen en behandelt ze tandvleesontstekingen.
Redenen om naar de mondhygiënist te gaan:
- Het tandvlees bloedt of voelt pijnlijk aan (gingivitis)
- Het tandvlees is gezwollen of zeer rood (gingivitis)
- Er is sprake van teruggetrokken tandvlees of een slechte sluiting tussen tand en tandvlees
- Last van slechte adem of een vieze smaak in de mond
- Tanden en kiezen beginnen los te staan in het gebit (parodontitis)
- Tandaanslag als tandplak en tandsteen worden zichtbaar
- Moeite met het correct onderhouden van de mondhygiëne
- Doorverwijzing van de tandarts
Hoelang duurt een afspraak bij de mondhygiënist?
Hoewel de duur per patiënt verschilt, neemt een behandeling gemiddeld ongeveer 40 minuten in beslag. Voor elke patiënt wordt op basis van een aantal vragen , een blik in de mond en een meting een individueel plan opgesteld.
Hoe vaak moet ik naar de mondhygiënist?
Uit onderzoek is gebleken dat tweemaal per jaar een afspraak bij de mondhygiëniste de kans op grotere problemen voor wat betreft mondzorg aanzienlijk verkleint. Sommige patiënten hebben echter meer afspraken nodig per jaar. In samenspraak met uw tandarts en mondhygiënist wordt een afsprakentermijn vastgelegd.
Worden behandelingen bij de mondhygiënist vergoed?
Bij volwassenen zitten deze behandelingen niet in het basispakket. Als u een aanvullende verzekering heeft, wordt vaak wel een groot deel van de behandeling vergoed.
Tandvleesproblemen
Naast het voorkomen van gaatjes richt de mondhygiënist zich op het voorkomen van tandvleesproblemen als gingivitis en parodontitis.
Gingivitis
Als u wel eens last heeft van gezwollen, rood of bloedend tandvlees, heeft u misschien wel eens van de term gingivitis gehoord. Deze een milde vorm van tandvleesontsteking ontstaat wanneer de tandplaque niet (juist) wordt verwijderd. In tandplaque zitten bacteriën die schadelijke stoffen gaan produceren waardoor het tandvlees geïrriteerd raakt. Dit gebeurt al na 24 uur. Het is belangrijk om deze ontsteking aan te pakken. Wanneer er niks aan gedaan wordt kan het verergeren en zich naar het kaakbot uitbreiden. Deze aandoening noemt men parodontitis.
Behandeling van gingivitis
De behandeling van gingivitis richt zich op het verwijderen van tandplak. Dit kunt u op dagelijkse basis zelf doen met een goede mondverzorging: door twee maal daags uw tanden te poetsen (op de correcte manier) en eenmaal daags uw gebit interdentaal te reinigen. Uw mondhygiënist kan u hierin advies geven. Zij bekijkt ook welke tandenborstel, ragers en tandpasta het beste voor u geschikt zijn.
Wanneer tandplaque blijft zitten en hard wordt, kunt u het niet meer zelf verwijderen. Dit tandsteen moet dan door uw tandarts of mondhygiënist verwijderd worden.
Wat is parodontitis?
Parodontitis is een ernstige vorm van ontstoken tandvlees. Deze vorm kenmerkt zich door het loskomen van het tandvlees van de tand. Dit maakt dat de tandwortel wordt blootgesteld aan tandplaque. Bacterien die zich in deze ruimte ophopen tasten vervolgens het kaakbot aan waardoor de tanden uiteindelijk los komen te staan. Deze aandoening is een van de belangrijkste oorzaken van tanduitval.
Ontstoken tandvlees leidt niet altijd tot parodontitis. Dat is afhankelijk van de aantallen en soorten bacteriën die in de tandplaque voorkomen, maar ook van de weerstand van de desbetreffende patiënt. Bovendien is vastgesteld dat roken de weerstand sterk verlaagd. Alleen de tandarts of mondhygiënist kan met zekerheid vaststellen of u een parodontitis heeft.
Behandeling van parodontitis
Om parodontitis te genezen, moeten de tandplaque en tandsteen zowel boven als onder het tandvlees worden verwijderd. Een goede dagelijkse mondverzorging door de patiënt zelf is essentieel bij het behandelen en voorkomen van parodontitis. Afhankelijk van de ernst wordt een plan opgesteld. Soms is doorverwijzing naar een parodontloog noodzakelijk. Een parodontoloog is gespecialiseerd in het behandelen van parodontitis.