In onze praktijk kunt u tevens terecht voor het aanmeten en vervaardigen van prothetische voorzieningen. Dit kan een volledige of een gedeeltelijke prothese zijn of een prothese op implantaten. Vanaf het eerste bezoek tot het plaatsen van de prothese werkt de tandprotheticus geheel zelfstandig aan het kunstgebit. Hierbij houdt hij nauwlettend rekening met uw persoonlijke wensen. U kunt zonder verwijzing van een tandarts of huisarts bij de protheticus terecht.
Waarvoor kunt u bij de tandprotheticus terecht?
- Advies/informatie
- Beoordeling van de huidige prothese en mondholte
- Reparatie en aanpassing van het kunstgebit
- Vernieuwing of een nieuw kunstgebit, gedeeltelijk kunstgebit of kunstgebit op implantaten
- Nazorg
Zo werkt de tandprotheticus
De tandprotheticus werkt normaalgesproken samen met een tandtechnicus. Deze mag in opdracht van de tandprotheticus werken aan protheses. Vanaf de eerste afspraak tot het plaatsen van het kunstgebit werkt de tandprotheticus zelf of samen met de tandtechnicus aan uw nieuwe kunstgebit.
Een kunstgebit verdient de zorg van een tandprotheticus!
Veel Nederlanders hebben een slecht passend of verouderd kunstgebit. Dit gaat vaak samen met pijn en ongemak. Is dit het geval, dan biedt de tandprotheticus vaak de oplossing. Met de nieuwste technieken en materialen zorgen we ervoor dat uw kunstgebit weer snel als gegoten zit.
Heb ik een nieuwe prothese nodig?
Doordat onze kaken na verloop van tijd kleiner worden, kunnen zowel het boven- als ondergebit op den duur los komen te zitten. Dit gaat vaak gepaard met klachten zoals pijn in de mond, slecht kunnen kauwen, spraakproblemen en zelfs problemen met de spijsvertering. De tandprotheticus biedt hulp. Als een gebitsprothese slechts enkele jaren oud is, kan deze vaak nog aangepast worden. Aan de binnenzijde van de gebitsprothese wordt dan een ‘voering’ aangebracht waardoor deze weer goed aansluit op het tandvlees en niet meer los zit. Het is ook mogelijk dat de tanden en kiezen afgesleten zijn en/of elkaar foutief raken. In dat geval is een algehele vervanging de beste optie.
Een nieuw kunstgebit?
Het traject voor het plaatsen van een nieuw kunstgebit neemt gemiddeld zo’n zes afspraken met de tandprotheticus in beslag. De kosten worden meestal direct bij de zorgverzekeraar gedeclareerd. Informeer hierover naar de details.
Stap 1: Intake, adviseren behandelplan
Tijdens de eerste afspraak onderzoekt de tandprotheticus uw mond om alle informatie te verzamelen die voor het maken van de prothese nodig is. Na deze fase worden de verschillende opties besproken en kan een uiteindelijke keuze worden gemaakt. Vervolgens worden de afspraken vastgelegd.
Stap 2: Eerste afdrukken
Aangezien u zo snel mogelijk weer breed wilt kunnen lachen, worden de eerste afdrukken met confectielepels meestal tijdens de eerste afspraak gemaakt. Op basis hiervan wordt in het tandtechnisch laboratorium een gipsmodel gemaakt dat als basis dient voor precies passende individuele lepels.
Stap 3: Gedetailleerde afdruk op individuele lepel
Tijdens deze afspraak worden opnieuw afdrukken gemaakt van uw kaken – alleen dit keer met individuele lepels waarmee meer details worden vastgelegd.
Stap 4: Beetregistratie
Wanneer de vorm van het tandvlees, de spieren en de eventuele resterende tanden zijn vastgelegd, wordt met behulp van een beetplaat (met was) vastgesteld hoe de boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar staan. In deze fase wordt ook de kleur van de tanden op de prothese gekozen.
Stap 5: Passen van de prothese
Tijdens deze afspraak gaat u uw tanden voor het eerst zien en passen. In sommige gevallen moeten nog wat kleine aanpassingen worden gedaan. Dit is nu nog mogelijk. Pas als alles naar wens is, wordt de prothese tot in de kleinste details afgewerkt.
Stap 6: Plaatsen van de prothese
Eindelijk is het zo ver. Het moment waarop de prothese echt van ú wordt, is aangebroken. De protheticus plaatst de prothese en beoordeeld of deze mooi past. Wanneer dit het geval is, mag u naar huis. Daarmee is ook het moment van wennen aangebroken. In het begin kunt u last hebben van drukplekjes. U mag ons altijd bellen om deze weg te laten halen. Ook kunt u ongemak ervaren met eten en spreken. Dit is meestal van korte duur.
Stap 7: Nacontrole
Deze nacontrole is voor iedereen belangrijk, maar in het bijzonder voor mensen met een kunstgebit op implantaten. Implantaten gaan doorgaans lang mee. Voor het behoud ervan is een goede hygiëne voor uw mond en kunstgebit wel erg belangrijk.
Gedeeltelijke prothese
Een gedeeltelijke prothese is een vervanging van een of meerdere tanden en of kiezen. Deze prothese kan gemaakt zijn van roze kunstof (kunstof plaatprothese) of van staal en roze kunstof (frame-prothese).
Noodprothese
Na het trekken van tanden volgt een herstelperiode. Omdat u in deze periode niet zonder tanden wilt lopen, maken we een immediaat-prothese – ook wel ‘noodprothese’ genoemd. Deze wordt direct na het trekken van de tanden geplaatst. Zo kunt u blijven eten en praten. Wanneer de wonden genezen zijn, moet de prothese worden opgevuld. Dit wordt ‘rebasing’ genoemd. De immediaat-prothese wordt na ongeveer zes maanden vervangen door een volledige prothese.
Reparatie kunstgebit
Het kan zijn dat uw prothese op termijn kapot gaat. Wanneer er een scheur of breuk in de prothese zit, kunt u deze bij ons laten repareren. Repareer uw prothese niet zelf. Dit kan ervoor zorgen dat u deze beschadigt. Afhankelijk van de ernst van de beschadiging bent u de prothese dan een bepaalde periode kwijt.
Opvullen kunstgebit
Doordat de prothese constant op de kaak drukt, gaat de kaak slinken. Hierdoor ontstaat ruimte tussen de kaak en de prothese. Wanneer uw prothese niet meer goed past maar verder nog in een goede staat verkeert, kunt u de prothese laten opvullen. U moet er dan wel rekening mee houden dat u de prothese een dag kwijt bent. Wellicht heeft u nog een oude prothese zodat u niet zonder zit.
Klikgebit
Bij sommige patiënten is de kaak dusdanig geslonken, dat de prothese geen houvast meer heeft op de kaak. In dit geval kunt u kiezen voor een klikgebit. Deze wordt bevestigd op twee of vier implantaten die in de kaak geplaatst worden. Het systeem dat hierbij gebruikt wordt, verschilt per persoon.
Implantaten in de onderkaak worden in de meeste gevallen grotendeels door uw zorgverzekeraar vergoed. Of implantaten in de bovenkaak vergoed worden, hangt af van de situatie. Voor een juiste inschatting wordt u doorverwezen naar een implantoloog die dit aan de hand van een foto en medische anamnese kan bepalen.