Wat kan ik doen om gaatjes te voorkomen?
Zorg voor een optimale mondgezondheid
- Poets twee keer per dag uw tanden met fluoridehoudende tandpasta
- Reinig uw gebid dagelijks met een rager
- Beperk uw eetmomenten tot maximaal zeven per dag
- Ga regelmatig op controle bij uw tandarts
Wanneer is een vulling nodig?
Wanneer je een gaatje hebt of als een stukje tand of kies afgebroken is, wordt een vulling gebruikt om de tand te herstellen.
Vroeger maakte de tandarts gebruik van amalgaam als vulmateriaal. Deze zilverkleurige vullingen zijn goed zichtbaar in de mond. Ondanks dat deze vullingen een lange tijd in de mond kunnen blijven en stevig zijn, wordt vandaag de dag gebruik gemaakt van composiet. Dit materiaal heeft een aantal voordelen: de vullingen zijn tandkleurig en vallen daardoor minder op in de mond. Het materiaal wordt als het ware op de tand geplakt waardoor de tandarts weinig tot geen gezond tandweefsel hoeft weg te halen. Deze techniek zorgt voor een goede hechting aan de tand waardoor de vullingen beter blijven zitten.
Andere vulmaterialen zijn goud en porselein, beide worden echter weinig gebruikt vanwege de hoge kostprijs. Gouden en porseleinen vullingen kunnen in tegenstelling tot amalgaam en composiet niet direct in de mond worden geplaatst. Deze materialen worden buiten de mond in een malletje gegoten. Het gietsel wordt vervolgens door de tandarts in de mond geplaatst.
De behandeling
Zonodig zal een verdoving worden gezet. Vervolgens boort de tandarts het tandbederf of de oude vulling weg. Wanneer de tand of kies helemaal schoon is, wordt een gel gebruikt (etsgel) die ervoor zorgt dat de tand ruw wordt. Zo kan het vulmateriaal beter hechten op de tand. Vervolgens wordt een lijmlaagje op de tand aangebracht om de vulling, in laagjes, te laten hechten. Nadat het vulmateriaal met een lamp is uitgehard, wordt de vulling met een boortje afgewerkt.
Risico’s van een vulling
Aan het plaatsen van een vulling zijn vrijwel geen risico’s verbonden. Wel kan de tand of kies na het vullen gevoelig zijn. Dit is normaal. Wanneer de klachten na twee weken niet afnemen of erger worden is het aan te raden contact met ons op te nemen. Wanneer sprake is van andere risico’s, zal de tandarts u daarover inlichten.
Wat kost een vulling?
De kosten van een vulling zijn uiteenlopend. Deze zijn afhankelijk van het type materiaal, de grootte van de vulling en de moeilijkheidsgraad van het plaatsen van de vulling. Voor een kostenindicatie kunt u de tarievenlijst op de website bekjken. Wilt u graag precies weten wat uw vulling kost, dan maken wij graag een begroting voor u.
Wordt een vulling vergoed?
Kinderen tot 18 jaar krijgen de kosten van het vullen van een gaatje volledig vergoed vanuit het basispakket van de zorgverzekering. Bij volwassenen zit deze behandeling niet in het basispakket. Hiervoor dient u aanvullend verzekerd te zijn. Afhankelijk van de verzekeringsvoorwaarden van uw verzekeraar krijgt u een bepaald percentage van de kosten vergoed tot een bepaald maximumbedrag per jaar.