Vullingen

Wat kan ik doen om gaatjes te voorkomen?

Zorg voor een optimale mondgezondheid

  • Poets twee keer per dag uw tanden met fluoridehoudende tandpasta
  • Reinig uw gebid dagelijks met een rager
  • Beperk uw eetmomenten tot maximaal zeven per dag
  • Ga regelmatig op controle bij uw tandarts

Wanneer is een vulling nodig?

Wanneer je een gaatje hebt of als een stukje tand of kies afgebroken is, wordt een vulling gebruikt om de tand te herstellen.

 

Vroeger maakte de tandarts gebruik van amalgaam als vulmateriaal. Deze zilverkleurige vullingen zijn goed zichtbaar in de mond. Ondanks dat deze vullingen een lange tijd in de mond kunnen blijven en stevig zijn, wordt vandaag de dag gebruik gemaakt van composiet. Dit materiaal heeft een aantal voordelen: de vullingen zijn tandkleurig en vallen daardoor minder op in de mond. Het materiaal wordt als het ware op de tand geplakt waardoor de tandarts weinig tot geen gezond tandweefsel hoeft weg te halen. Deze techniek zorgt voor een goede hechting aan de tand waardoor de vullingen beter blijven zitten.

Andere vulmaterialen zijn goud en porselein, beide worden echter weinig gebruikt vanwege de hoge kostprijs. Gouden en porseleinen vullingen kunnen in tegenstelling tot amalgaam en composiet niet direct in de mond worden geplaatst. Deze materialen worden buiten de mond in een malletje gegoten. Het gietsel wordt vervolgens door de tandarts in de mond geplaatst.

De behandeling
Risico’s van een vulling
Wat kost een vulling?
Wordt een vulling vergoed?