Kronen en Bruggen

Wat is een kroon?

De kroon is het zichtbare deel van uw tand of kies in de mond. Wanneer deze beschadigd is en een vulling niet meer volstaat, kunt u kiezen voor een kroon van metaal en/of porselein als duurzame vervanging. Deze wordt als een kapje over de tand of kies vastgelijmd. Het plaatsen van een kroon vergt meer werk dan het plaatsen van een vulling. Daarvoor zijn enkele afspraken nodig.

Kronen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. De tandarts zal hierin advies geven zodat u samen tot de beste keuze kan komen.

Wat is een brug?

Een brug bestaat uit één of meerdere kunsttanden of kunstkiezen en één of meerdere kronen. Hiermee kan de tandarts één of meerdere ontbrekende tanden of kiezen vervangen. De brug wordt verankerd aan één of meerdere aangrenzende natuurlijke tanden en/of kiezen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt.

Wanneer is een kroon/brug nodig?

Het plaatsen van een kroon is noodzakelijk wanneer een vulling niet meer volstaat. Dit kan het geval zijn wanneer het tandbederf te groot is, wanneer er een te groot breekrisico is bij een maximaal gevulde tand of kies of bij een ernstige beschadiging. Ook na een wortelkanaalbehandeling kan een kroon noodzakelijk zijn. Een brug kan noodzakelijk zijn om de kauwfunctie te herstellen, om ruimtes op te vullen zodat tanden niet gaan schuiven en het kan esthetisch redenen hebben.

Risico’s van een kroon of brug
Zijn er alternatieven voor een kroon of brug?
Wat kost een kroon of brug?
Wordt een kroon vergoed?
Hoe wordt een kroon/brug geplaatst?