Wat is een kroon?
De kroon is het zichtbare deel van uw tand of kies in de mond. Wanneer deze beschadigd is en een vulling niet meer volstaat, kunt u kiezen voor een kroon van metaal en/of porselein als duurzame vervanging. Deze wordt als een kapje over de tand of kies vastgelijmd. Het plaatsen van een kroon vergt meer werk dan het plaatsen van een vulling. Daarvoor zijn enkele afspraken nodig.
Kronen kunnen gemaakt worden van verschillende materialen. De tandarts zal hierin advies geven zodat u samen tot de beste keuze kan komen.
Wat is een brug?
Een brug bestaat uit één of meerdere kunsttanden of kunstkiezen en één of meerdere kronen. Hiermee kan de tandarts één of meerdere ontbrekende tanden of kiezen vervangen. De brug wordt verankerd aan één of meerdere aangrenzende natuurlijke tanden en/of kiezen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt.
Wanneer is een kroon/brug nodig?
Het plaatsen van een kroon is noodzakelijk wanneer een vulling niet meer volstaat. Dit kan het geval zijn wanneer het tandbederf te groot is, wanneer er een te groot breekrisico is bij een maximaal gevulde tand of kies of bij een ernstige beschadiging. Ook na een wortelkanaalbehandeling kan een kroon noodzakelijk zijn. Een brug kan noodzakelijk zijn om de kauwfunctie te herstellen, om ruimtes op te vullen zodat tanden niet gaan schuiven en het kan esthetisch redenen hebben.
Risico’s van een kroon of brug
Aan het plaatsen van een kroon of brug zijn vrijwel geen risico’s verbonden. Wel kan de plek waar de tand of kies geplaatst is tijdelijk wat gevoelig zijn. Wanneer zich andere risico’s voordien, zal de tandarts u daarover inlichten.
Zijn er alternatieven voor een kroon of brug?
Er zijn geen alternatieven voor een kroon. Zonder kroon loopt u het risico dat de tand of kies verloren gaat. In plaats van een brug kunt u kiezen voor een implantaat, een frame prothese of partiële prothese.
Wat kost een kroon of brug?
De kosten van een kroon of brug zijn afhankelijk van het materiaal, de behandeling, de moeilijkheidsgraad, de techniekkosten en eventuele voorbehandelingen. U kunt de tarievenlijst op de website bekijken. Uiteraard maken we voor een preciese inschatting graag een begroting voor u.
Wordt een kroon vergoed?
Bij volwassenen zitten kronen en bruggen niet in het basispakket. Als u een aanvullende verzekering heeft, wordt vaak wel een groot deel van de kosten vergoed.
Hoe wordt een kroon/brug geplaatst?
Voor het vervangen van een tand of kies met een kroon of brug, zijn doorgaans twee of drie afspraken nodig. De kroon of brug wordt namelijk niet in de praktijk gemaakt maar bij een tandtechnisch laboratorium.
- Het afslijpen van de tand of kies
Tijdens de eerste afspraak wordt uw tand of kies afgeslepen. Dit is nodig om voldoende ruimte te maken voor de kroon of brug. Hierbij maakt de tandarts vaak gebruik van een plaatselijke verdoving.
- Afdruk maken
Na het afslijpen van de tand of kies maakt de tandarts een afdruk. Vervolgens bepaalt u samen met de tandarts aan de hand van enkele stalen welke kleur de kroon of brug dient te krijgen. Daarnaast wordt uw beet gecontroleerd. Dit is nodig om de juiste hoogte van de kroon of brug te bepalen. Dankzij de kleur- en beetbepaling sluit de kroon of brug functioneel en cosmetisch aan bij de rest van je gebit.
- Noodvoorziening
De tandarts plaatst voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand en/of kies tot aan de volgende afspraak een tijdelijke voorziening. Om te voorkomen dat deze los komt, is het is belangrijk geen harde of kleverige producten te eten. Wanneer de noodvoorziening toch loskomt, is het verstandig contact op te nemen met de tandarts.
- Het op maat maken van de kroon of brug
De tandarts levert zowel de afdruk als de informatie over de kleur en beet af bij het tandtechnisch laboratorium. Met behulp van een gipsafgietsel van de afdruk wordt hier een model van uw tanden gemaakt. Op basis hiervan wordt vervolgens de kroon of brug gemaakt.
- Vastzetten van de kroon of brug
Tijdens de laatste afspraak start de tandarts met het verwijderen van de noodvoorziening en het passend maken van de kroon of brug. Wanneer alles goed past wordt aan de binnenzijde van de kroon of brugelementen een laagje cement aangebracht. Vervolgens wordt de kroon of het brugelement over de tand heengeschoven en stevig aangedrukt.