Algemene tandheelkunde

Onder de algemene tandheelkunde vallen tandartsenbehandelingen die pijnklachten aan het gebit herstellen en voorkomen. U kunt hierbij denken aan de halfjaarlijkse controle-afspraken, het vullen van gaatjes of een wortelkanaalbehandeling. 

Het belang van uw controle-afspraak

Regelmatige tandheelkundige controles kunnen u helpen uw gebit gezond te houden. Een gezond gebit is belangrijk voor uw zelfvertrouwen en voor uw algemene gezondheid. Ongezonde tanden en kiezen kunnen leiden tot pijn en infecties in andere delen van het lichaam. Wij adviseren daarom om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor een controle. 

Tijdens deze periodieke controle wordt niet alleen gekeken of er gaatjes zijn. De tandarts kijkt ook naar de conditie van het tandvlees en maakt, wanneer nodig, röntgenfoto’s. Daarnaast wordt aandacht besteed aan het opsporen van eventuele risicofactoren die kunnen leiden tot (mond)gezondheidsproblemen in de toekomst. Samen maken we een plan om uw tanden zo lang mogelijk gezond te houden. 

Mondgezondheid en algemene gezondheid

Onderzoek wijst uit dat algemene gezondheid en mondgezondheid sterk met elkaar verbonden zijn. Bij veel aandoeningen ontwikkelen de eerste symptomen zich in de mond, bijvoorbeeld in de vorm van kleine wondjes, een ontsteking of een schimmel. De tandarts let tijdens de periodieke controles op deze symptomen en stuurt patiënten zonodig door naar een specialist. 

Sommige aandoeningen in de mond kunnen ook problemen veroorzaken in de rest van het lichaam. Daarom is het van belang uw mondgezondheid zo optimaal mogelijk te houden door middel van een goede mondverzorging en regelmatige controles bij uw tandarts. Voorkomen is beter dan genezen.

Bacteriën kunnen vanuit de mond in de bloedbaan terecht komen en verhogen het risico op hart- en vaatziekten. Tijdens de zwangerschap kan een slechte mondgezondheid het risico op een vroeggeboorte verhogen. Ook bij diabetes speelt de mondgezondheid een grote rol. Zo kan een slechte mondgezondheid ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel niet onder controle is en kan een ongereguleerde diabetespatiënt last krijgen van ontstekingen in de mond. 

Wat kunt u zelf doen? 

  • Ga regelmatig op periodieke controle bij uw tandarts
  • Houd uw behandelaren op de hoogte van uw gezondheid 
  • Neem een actueel overzicht van uw medicatie mee
  • Verzorg uw mond en tanden goed