De tandprotheticus is zoveel meer dan maatwerkspecialist!

24 jun 2021

De tandprotheticus is zoveel meer dan maatwerkspecialist!

Een tandprotheticus is in de eerste plaats specialist in het aanmeten en vervaardigen van gebitsprotheses.
Maar net zoals bij de meeste experts in hun vakgebied doet hij zoveel meer dan je als (toekomstige) drager van zo’n prothese zou verwachten.
Dat geldt ook – misschien wel vooral – voor mijn dagelijkse beroepspraktijk bij pro-tand Landgraaf.

De deskundigheid van iedere tandprotheticus is toegespitst op het herstel van kauwvermogen van patiënten die hun eigen gebit voor een deel of volledig moeten vervangen. Dat is dan ook precies het beeld wat de gemiddelde patiënt van dit beroep heeft.
De tandprotheticus die vooral zorgt voor een passende gebitsprothese die lang meegaat.
Een gebit wat er goed uitziet en vooral doet waar deze voor gemaakt is: kauwen.
Het spreekt voor zich ik pas in deze opdracht geslaagd ben, als ik aan een groot aantal eisen heb voldaan, maar ook blijf voldoen.

Het fundament is uiteraard een constructie die in alle opzichten aan de hoogste norm voldoet. Mijn tevreden patiënten vormen hiervan het beste bewijs. Het spreekt voor zich dat een patiënt die blij is met het resultaat van mijn werk, ook blij wil blijven. Daartoe heb je een goed onderhouden gebitsprothese nodig waar je op ieder moment van op aan kunt.

Om een gebitsprothese tot in lengte van dagen in optimale staat te houden, is een jaarlijkse inspectie van groot belang. Naast de soms veranderende pasvorm zijn ook slijtagefactoren van invloed op de kwaliteit van een gebitsprothese. Bovendien kan ik veel problemen door vroege signalering voorkomen.
Een gebit dat tijdens de slaap onderhevig is aan tandenknarsende praktijken, vraagt immers om een andere benadering dan eentje dat nauwelijks te lijden heeft.

Onder vroege signalering rekening ik ook problemen die het gevolg zijn van de gezondheidstoestand van de mondholte. Het is misschien niet fijn om te vermelden, maar enkele keren per jaar verwijs ik ook een patiënt met een mondtumor door naar een arts. Zo’n simpele periodieke controle kan dus ook veel ellende voorkomen. Al met al vraagt een perfect zittende en werkende gebitsprothese om maatwerk – rekening houdend met vorm en slijtagefactoren. Periodieke controle én een goede mondgezondheid vormen de beste basis om probleemloos te kunnen blijven eten, proeven en praten. Natuurlijk… mét die stralende lach op je gezicht!