Een slechte mondgezondheid kan voor de nodige gezondheidsproblemen zorgen. Als je je tanden niet goed poetst, kan het tandvlees gaan ontsteken. Als dit tandvlees gaat bloeden, kunnen de bacteriën die deze ontsteking veroorzaken in de bloedbaan terechtkomen. Wetenschappers zijn er dan ook van overtuigd dat we het mogelijke verband tussen parodontitis en lichamelijke aandoeningen serieus moeten nemen.
We stoppen heel wat in onze mond wat niet bepaald steriel te noemen is. Zo krijg je veel bacteriën in je systeem die grote invloed kunnen hebben op je gezondheid. Zeker als je ook geregeld last hebt van bloedend tandvlees. Om die ‘verkeerde’ bacteriën op afstand te houden, is goede mondzorg onontbeerlijk.
Maar hoe zorg je ervoor dat je je mond als vanzelfsprekend goed verzorgd? De basis voor die vanzelfsprekendheid leg je al in de kinderjaren. Als je als kind al niet leert dat je goed voor je gebit moet zorgen, is het onwaarschijnlijk dat je dit als volwassene opeens wel gaat doen.
Een ontsteking aan het tandvlees kan snel ontstaan. Toch voorkom je zo’n infectie net zo gemakkelijk door twee keer per dag twee minuten je tanden te poetsen. Helaas is met een handtandenborstel poetsen niet altijd even effectief omdat de poetskracht na een halve minuut meestal al minder wordt en ook sneller stukken worden overgeslagen.
Met een elektrische tandenborstel is het poetsresultaat meestal een stuk beter. Handmatig of elektrisch is het natuurlijk wel zaak dat je erop let dat de haren van je tandenborstel rechtop staan. Een borstel waarvan de haren allemaal een andere kant op wijzen is niet bevorderlijk voor een goed poetsresultaat. Vervang dus tijdig je tandenborstel.
Ook met het gebruik van tandenstokers valt veel winst te behalen. Met de juiste maat haal je veel tandplak en bacteriën weg en masseer je tegelijkertijd het tandvlees waardoor het gezond blijft. Flossen kan ook, mits met beleid. Door roekeloos met het draadje heen en weer te gaan, kun je namelijk wondjes en sneetjes in je tandvlees veroorzaken, met alle gevolgen van bacteriële infecties van dien.
Een ongezonde mond kan ook een kompas zijn voor onderliggende aandoeningen. Zo kunnen blaasjes in de mond duiden op bijwerkingen van geneesmiddelen en kan een droge mond een signaal van suikerziekte zijn. Het is belangrijk dat de mondhygiënist, tandarts of tandprotheticus de patiënt bij dit soort aanwijzingen doorverwijst naar de huisarts.
Wil je jezelf verzekeren van een optimaal schoon en duurzaam gebit? Neem dan vrijblijvend contact op met pro-tand via pro-tand.eu. Wij dragen met onze uitmuntende mondzorg graag bij aan je gezondheid. Nu en morgen!