Daniël van der Zwaag van pro-tand Landgraaf: ‘Met ons nieuwe mondzorgcentrum wordt alles nét even anders’

18 feb 2021

Daniël van der Zwaag van pro-tand Landgraaf: ‘Met ons nieuwe mondzorgcentrum wordt alles nét even anders’

Als je met een reguliere verbouwing al je hoofd denkt te moeten breken over alles wat moet gebeuren en niet vergeten mag worden, zou met de verbouwing van een tandartspraktijk wel eens over hoofdbrekens in het kwadraat kunnen struikelen. De verbouwing van het nieuw te openen mondzorgcentrum van pro-tand kan gelukkig bogen op een planning die tot in detail is uitgewerkt. Desondanks zijn er tijdens het proces nog heel wat noten te kraken. En dat is maar goed ook, want alleen zo kom je tot een eindresultaat dat aan de hoogste kwaliteitseisen voldoet.

Een verbouwing van een tandartspraktijk vraagt uiterste precisie om de techniek en infrastructuur zodanig te integreren in het interieur, dat je voor optimale hygiëne, veiligheid en functionaliteit kunt zorgdragen.
Denk aan diverse leidingen voor de materialen en om speeksel af te zuigen. Giftige materialen – zoals amalgaam dat vrijkomt bij het vervangen van vullingen komen in een speciaal daartoe bestemde amalgaamafscheider. Dit materiaal wordt vervolgens via een gesloten systeem weer afgevoerd door een specialistisch bedrijf.

Om aan de hoogste eisen te voldoen, dient het water dat we gebruiken van uitmuntende kwaliteit te zijn. Daar hoort uiteraard het testen van de waterkwaliteit bij maar ook leidingwerk dat beantwoordt aan deze kwaliteitsnorm.

De hedendaagse techniek stelt hoge eisen aan de gebruikte bouwmaterialen. Aangezien in de praktijkruimten van een mondzorgcentrum ook veelvuldig röntgenfoto’s worden gemaakt, zijn de ruimten waar deze apparatuur staat straks zorgvuldig met loodwanden van de aangrenzende behandelkamers afgeschermd.

Met het oog op de oplevering zit de vaart bij de verbouwing er op dit moment goed in. De wanden zijn geplaatst, de leidingen aanwezig en de muren worden afgewerkt. De laatste verbouwingsfase dient zich hiermee aan.

De interieurinrichting.

Wie denkt dat deze eindspurt niet meer is dan het plaatsen van de behandelapparatuur en het meubilair komt bedrogen uit.  Juist hier komt het oog van de meester van pas. Voor een optimale hygiëne dient de techniek, de infrastructuur en het meubilair namelijk naadloos op elkaar aan te sluiten. Dit vereist maatwerk dat zich misschien nog het beste laat vergelijken met die van een hypermoderne auto waarin comfort, techniek en (bedrijfs)veiligheid in één vorm zijn samengesmolten. Voor de beeldvorming: alle computers zijn ingebouwd in speciaal daartoe ontworpen kasten. De toetsenborden in de behandelruimten zodat ze afwasbaar zijn.

Terwijl de aannemer gestaag vorderingen blijft maken, maakt ons team zich al voorzichtig op voor de aankomende verhuizing naar Hovenstraat 135 in Landgraaf. Ergens rond Pasen zal zo een nieuwe fase in het bestaan van pro-tand aanbreken. In een vorm die zo perfect is als de eerste ontluikende boomblaadjes die de lente inluiden.

 

Daniël van der Zwaag,

pro-tand Landgraaf